telefonkatalogen | kontakt oss

Trondheims nest største kirke108-0878_IMG
28.02.2005
Lademoen kirke er en stor murbygning kledd med naturstein. Den har en fin og sentral beliggenhet...

Den ligger på det høyeste punktet på Eli plass som omfatter Lademoen park og Lademoen skolebygning.  Parken ligger i vinkelen mellom bydelens to mest trafikkerte gater: Innherredsveien og Mellomveien (den tidligere Gamle kirkevei, en tid også kalt Omnibusveien). Det hender at turister som kommer kjørende inn Innherredsveien (E 6), stopper og spør om dette er Nidarosdomen! Kirken er byens nest største kirke etter domkirken. Den ligger som et landemerke i bydelen så folk trenger ikke lete lenge for å finne den.

Tomten var en del av den gamle Eli plass gård der tidligere ’Eli-plads skole’ (Sæther-skolen) lå.  Kommunen sikret seg tomten og grunnstenen ble nedlagt den 23. oktober 1903.  Bygningen ble reist etter tegninger av Kristiania-arkitekten Ole E. Stein som vant førstepremien i arkitektkonkurransen. Stilen er inspirert av middelalderens romanske kirker og kan kalles nyromansk, nasjonal-romantisk eller jugend. Eksteriøret er i grovhuggen granittsten (råkopp). Interiøret bør vel helst kalles nyromansk med innslag av jugendstil. Ingvald Alstad var utførende arkitekt ved byggingen.  Arkitekten og kunstneren Gabriel Kielland har malt altertavlen. Kirken ble vigslet den 15. november 1905. Den hadde kostet kr 274.616. Året etter ble Sætherskolens hovedbygning revet. Den lå like nordøst for kirken.

Vi synger julen inn 2004

Kirkerommet

Kirken er stor og rommelig.  Den er som nevnt byens største etter Domkirken og hadde opprinnelig rom for 1054 sitteplasser. Bare ved særlige gudstjenester og spesielle arrangementer er den i dag fullsatt.  Ved vanlige gudstjenester er det god plass til flere. Kirkerommet er vakkert og besøkende forteller gjerne at de synes det er fint å komme inn i det. Den som kaster blikket rett opp vil se et praktfullt tak i mørkt tre. En stor reparasjon av taket i 1966 la inn isolasjon. I 1986 ble det gjort store endringer med interiøret. Det ble lagt nytt gulv. De gamle elektriske rørovnene under benkene ble fjernet. I stedet ble det lagt inn gulvvarme. De gamle, lange kirkebenkene med harde treseter ble byttet ut med behagelige og pene stoler med tekstiltrekk.

Interiøret er assymmetrisk utformet. Særlig merkes det på de to tverrskip som har ulik lengde. Sydskipet som er lengst er delvis tettet til av kontorene som er bygd både under og på sidegalleriet. Nordskipet har ikke galleri.

Bakerste del av kirkerommet er nå møblert med bord og stoler i samme stil som utstyret for øvrig. Der serveres kirkekaffe og avholdes møter. Vedlikeholdet av bygningen står tilbake for ønske. Det har den til felles med skoler og andre offentlige bygninger i Trondheim. Midlene blir stadig for små til jevnlig og nødvendig vedlikehold som kan forebygge de store skadene. Se videre under punktet om vedlikehold. I sydvestre hjørne er det avsatt en enkel lekeplass for små barn.

Orgelet som nå benyttes både til gudstjenester og ved konserter er plassert midt på nordre langside. (Oppdatering: i mars 2005 ble det nyrestaurerte orgelet fra 1905 innviet, se Historisk orgel i Lademoen kirke. Det står på galleriet, bak i kirka.
Kororgelet fra 1985 er fra juni 2005 flyttet tilbake til nordre tverrskip der det sto fra begynnelsen og i ca. 10 år)

Kirken regnes som et godt konsertlokale og har gjennom årene blitt flittig benyttet av ulike arrangører enten fra menigheten eller fra annet hold. Det hadde vært å ønske at lokalet kunne bli mer i bruk både til musikalske og andre tilstelninger. Det er trist at et så velegnet rom så ofte skal stå tomt og unyttet. Av og til kalles Lademoen kirke for Lademoens storstue. Det er en drøm at det skal bli mer realitet i dette uttrykket, nemlig at bydelens befolkning fikk flere tilbud om tilstelninger her og at tilbudene kunne friste folk til å møte opp.

Per Øverland

(Utdrag fra heftet Lademoen kirke - en veileder,
Lademoen kirkes småskrifter, nr. 5)

Les også om Kirkegrunnen, Orgelet, Kororgelet, Altertavlen, Døpefont, Kirkens eksteriør